«

Mar 24 2012

Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΩΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σύφωνα με μια βρετανική μελέτη, περίπου 70 χιλιάδες γυναίκες μελετήθηκαν για μια περίοδο 14 ετών και γινόταν τακτική (ανά 4 ετία) καταγραφή των διαιτητικών τους συνηθειών με βάση εξειδικευμένα ημιποσοτικά διατροφικά ερωτηματολόγια.

Κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης 1803 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου έλαβαν χώρα. Όπως προέκυψε από τη στατιστική ανάλυση, γυναίκες ψηλή κατανάλωση σε φλαβονοειδή ( κυρίως γκρέιπφρουτ) είχαν στατιστικά σημαντικά μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως εξηγούν οι μελετητές φαίνεται ότι δεν έχουν όλα τα φλαβονοειδή την αγγειοπραστατευτική και καρδιοπροστατευτική αυτή ιδιότητα, και σίγουρα η μείωση των ποσοστών των εγκεφαλικών επεισοδίων, παρόλο που ενισχύεται και από πειραματικά μοντέλα, χρειάζεται να αποδειχθεί ισχυρότερα με προοπτικές μελέτες.

Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο Stroke 2012