«

»

Feb 14 2011

Peter Baskett (1934-2008)

Ο Peter Baskett ήταν μια από τις παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητες στον τομέα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας το 1934 και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Queens της πόλης του το 1959 και ακολούθως από το πανεπιστήμιο του Cambridge από όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του.

Απέκτησε την ειδικότητα της αναισθησιολογίας και εργάστηκε για μερικά χρόνια στο νοσοκομείο Royal Victoria  του Μπέλφαστ.

Το 1962 πήγε στο Μπρίστολ όπου εργάστηκε σαν αναισθησιολόγος στα νοσοκομεία Frenchay και United Bristol μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1999. Το 1967 δημιούργησε την εντατική μονάδα του νοσοκομείου του Frenchay.

Στην αρχή της καριέρας του εισήγαγε τη χρήση του μίγματος μονοξειδίου του αζώτου και οξυγόνου (Entonox) σαν αναλγητικό, το οποίο πέρα από τη νοσοκομειακή του χρήση, χρησιμοποιήθηκε και από τα πληρώματα των βρετανικών ασθενοφόρων. Αυτή ήταν μια σημαντική καινοτομία διότι σηματοδότησε την πιο σημαντική ίσως συνεισφορά του Peter Baskett στην ιατρική, την εναπόθεση μεγάλου και καθοριστικού μέρους της ιατρικής φροντίδας προνοσοκομειακά, από εκπαιδευμένο προσωπικό στα ασθενοφόρα.

Συνειδητοποίησε δηλαδή ότι τα πληρώματα των ασθενοφόρων μπορούσαν να εκπληρώσουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να μεταφέρουν απλώς ασθενείς στα νοσοκομεία. Η ιδέα των γνωστών πια σε όλους ‘paramedics’ είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά… Σε συνεργασία με την υπηρεσία ασθενοφόρων του νοσοκομείου του Μπρίστολ και με τον κατασκευαστή των ασθενοφόρων στο Μάντσεστερ, σχεδίασε ένα ειδικό εξοπλισμό στο όχημα που είχε τη δυνατότητα να χορηγεί οξυγόνο και Entoxon και να παρακολουθεί καρδιακό ρυθμό. Το όχημα αυτό βρισκόταν στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου του Μπρίστολ και το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του ανταποκρινόταν σε όσες κλήσεις αξιολογούνταν ως σοβαρές. Το όχημα αυτό ήταν γνωστό ως κινητή μονάδα ανάνηψης. (Mobile Resuscitation Unit). Στην προσπάθειά του αυτή ο Peter Baskett δεν ήταν μόνος. Μαζί με τον Douglas Chamberlain εξόπλισαν τα οχήματα και με απινιδωτές αναβαθμίζοντας παράλληλα και συνεχώς και την εκπαίδευση του προσωπικού που τα επάνδρωνε.

Ήταν ιδρυτικό μέλος πολλών συνδέσμων επείγουσας ιατρικής και αναισθησιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την ενεργό συμμετοχή και τις άοκνες προσπάθειές του για τη δημιουργία και ενίσχυση του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναζωογόνησης (ERC) του οποίου μέλος είναι και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ΚΥ.Σ.ΑΝ.). Μέσα από τους κόλπους του ERC και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του εισήγαγε και καθιέρωσε προγράμματα εξειδικευμένης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Η θέσπιση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων δημιούργησε καθολικά κριτήρια αξιολόγησης και κοινό επίπεδο γνώσεων μεταξύ των ατόμων που αποκτούσαν τις δεξιότητες μετά από παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων με αποτέλεσμα σήμερα το πρόγραμμα αυτό, (ALS) να είναι αποδεκτό και αναγνωρίσιμο όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως.

Ακόμα, ήταν εκδότης και υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού Resuscitation από το 1997 μέχρι το θάνατό του.

Στην Κύπρο είχαμε την τύχη να έχουμε πολλοί από εμάς, τον Peter Baskett δάσκαλο και καθοδηγητή στα πρώτα μας βήματα και σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συμβουλίου. Το ΚΥ.Σ.ΑΝ. χρωστά πολλά στο όραμα, τις προσπάθειες και τις πατρικές συμβουλές του.

Χωρίς αυτόν η επιστήμη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης έγινε πολύ φτωχότερη…