«

»

Sep 24 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ –

Το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNESCO αποφάσισε να αφιερώσει μια ημέρα του έτους αποκλειστικά στην καρδιά, στοχεύοντας πρωτίστως στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα για τις ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε πανδημία για τον πλανήτη αφού εσχάτως έχουν αγγίξει και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 Έτσι λοιπόν, η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, αποτελεί έκτοτε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, με μόνιμο σλόγκαν “Μια καρδιά για μια ζωή”. Με αφορμή την σημερινή ημέρα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση, ενημέρωση και πρόληψη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στους οποίους πέρα από την πολιτεία και τους επαγγελματίες υγείας εντάσσονται χωρίς αμφιβολία και οι πολίτες ως άτομα.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Περίπου 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως και 1 στους 2 στην Ε.Ε. προκαλούνται από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελούν την υπ’ αριθμό ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως με περίπου 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας τους κάθε χρόνο – αυτό το νούμερο αντιστοιχεί περίπου στον πληθυσμό της Νέας Υόρκης, ενώ ξεπερνάει τον πληθυσμό της Ελλάδας και της Σουηδίας μαζί, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από την καρδιά και τα αγγεία (μη θανατηφόρα εμφράγματα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κλπ) είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο.

Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον πληθυσμό της Κύπρου και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους οι γιατροί προειδοποιούν ‘’αλλάξτε τρόπο ζωής’’ .Το 2010 αναμένεται τα καρδιακά νοσήματα να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ έως το 2025, οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 25.000.000 ετησίως. Τα καρδιακά νοσήματα κοστίζουν 169 δις ευρώ ετησίως στην ΕΕ. Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, Ελλάδα και Κύπρος διατρέχουν από τους υψηλότερους δείκτες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής.

Σύμφωνα δε και με τα στοιχεία της πρόσφατα διενεργηθείσας μελέτης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, Euroaspire III, τόσο τα ποσοστά καπνιστών, όσο και τα ποσοστά δυσλιπιδαιμικών και αρρύθμιστων υπερτασικών ασθενών είναι για το νησί μας από τα ψηλά στην Ευρώπη.

Οι συστάσεις  της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιολογίας περιλαμβάνουν:

    * Υγιεινή διατροφή, με τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά και αποφυγή κορεσμένων λιπαρών
    * Άσκηση για 30 λεπτά καθημερινά
    * Αποφυγή καπνίσματος και περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
    * Φυσιολογικό βάρος
    * Μείωση άγχους στην εργασία, αλλά και γενικότερα

ενώ παράλληλα  προτρέπει τους πολίτες να εξετάσουν  τα επίπεδα χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης και να υπολογίσουν το Δείκτη Μάζας Σώματός τους (ΔΜΣ).

Βασική αρχή και στόχος τόσο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας όσο και της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας είναι να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όλο τον κόσμο. Ύψιστη προτεραιότητα αλλά και ακρογωνιαίος λίθος της επίτευξης του στόχου αυτού είναι η πρόληψη, δικαιώνοντας για ακόμα μια φορά τον αφορισμό του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη      ‘’προλαμβάνειν ή θεραπεύειν’’